Військові повідомили про ще 22 обстріли

Український військовий спостерігає за позиціями противника, архівне фото

У прес-центрі штабу антитерористичної операції, що триває на частині сходу України проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів і російських військ, повідомили, що становище в зоні АТО «неспокійне, але контрольоване».

Як повідомила речник АТО Ірина Баранова, за час від півночі до 18-ї години було зафіксовано 22 обстріли бойовиками позицій українських армійців.

Зокрема, на донецькому напрямку бойовики відкривали вогонь зі 120-міліметрових та 82-міліметрових мінометів та гранатометів по українських укріпленнях на ділянці Красногорівка – Авдіївка. Українських захисників Луганського обстріляли з мінометів та кулеметів великого калібру, у Троїцькому бойовики застосували гранатомети, а поблизу Красногорівки та Пісок – БМП.

На маріупольському напрямку бойовики зі 122-міліметрової артилерії накривали українські позиції в Майорську. По Мар’їнці, Водяному та Павлополю вели вогонь із мінометів, по Старогнатівці – з кулеметів великого калібру, а під Талаківкою зі стрілецької зброї. Бронетехніку використали проти українських військових у Широкині.

На Луганщині по українських опорних пунктах у районі Новозванівки та Попасної противник тричі відкривав вогонь із кулеметів великого калібру, додала речник.

Донецькі сепаратисти ще вдень заявляли про обстріли їхніх позицій із боку українських військових протягом суботи, за їхніми словами, з артилерії калібрів 122 і 152 міліметри й мінометів калібрів 82 і 120 міліметрів, озброєння бойових машин піхоти, гранатометів і стрілецької зброї. Були обстріляні, за їхніми твердженнями, їхні позиції в селищах Зайцеві та Широкій Балці під Горлівкою, селах Веселому і Спартаку Ясинуватського району, селищах Олександрівці і Старомихайлівці на заході Донецька, селищі Оленівці на південь від Донецька, селах Саханці, Пікузах (колишньому Комінтернові) і Куликові Новоазовського району на півдні окупованої частини Донеччини. Всього, за їхніми словами, українські військові здійснили по їхніх позиціях за попередню добу 309 пострілів.

Луганські сепаратисти, зі свого боку, ще вранці заявляли про п’ять обстрілів їхніх позицій українськими силовиками за всю попередню добу. За їхніми словами, з мінометів калібрів 120 і 82 міліметри були обстріляні їхні позиції біля сіл Калинова, Логвинова, Нижнього Лозового і Лозового.

Підтримувані Росією збройні сепаратистські угруповання «ДНР» і «ЛНР» Генеральна прокуратура України визнала терористичними.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже багато разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушується, в тому числі й із застосуванням важких озброєнь, що мали бути відведені. Сторони звинувачують у порушеннях одна одну й заперечують звинувачення на свою адресу.