Слободян: на в’їзді до Криму контрольний пункт «Каланчак» закритий повністю, «Чаплинка» – частково

Блокпост Каланчак (архівне фото)

Російські силовики 8 серпня повністю заблокували рух транспорту і людей на адміністративному кордоні з окупованим Кримом у пункті пропуску «Каланчак». Про це повідомляє Державна прикордонна служба України. У пункті пропуску «Чаплинка» рух здійснюється тільки в бік півострова, написав у «Фейсбуці» речник відомства Олег Слободян.

«Близько півночі 8 серпня окупанти знову припинили пропуск осіб навпроти КПВВ «Каланчак». Таким чином, станом на 7:30 8 серпня на КПВВ «Чонгар» пропуск здійснюється в обидва боки, але вкрай повільно, навпроти КПВВ «Чаплинка» правоохоронці країни-окупанта здійснюють пропуск лише тих, хто прямує на тимчасово окупований півострів, і повністю заблокованим залишається КПВВ «Каланчак», – повідомив речник Держприкордонслужби.

Він також уточнив, що «у чергах на КПВВ «Чонгар» та «Чаплинка» очікує не більше ніж 50 автомобілів.

7 серпня в Держприкордонслужбі України повідомили, що російські служби на території анексованого Криму в неділю з невідомих причин перестали пропускати автотранспорт і пасажирів на територію півострова. Через кілька годин російська сторона відновила пропуск поблизу Джанкоя ( «Чонгар»).

Раніше в неділю з багатьох частин Криму стали надходити повідомлення про значну військову активність російських військ, із блокуванням деяких частин півострова і концентруванням військ в інших. Зокрема, за повідомленнями, багато російських військ прибуло до Криму з Росії через Керченську поромну переправу ще в суботу; в неділю в деяких місцях Криму встановили блокпости, а місто Джанкой було повністю оточене російськими військами.

Російські та проросійські джерела стали поширювати повідомлення про нібито напад на російську військову частину з перестрілкою неподалік адмінмежі й стверджувати, що до цього може бути причетна Україна; в Міністерстві оборони України ці заяви відкинули як провокації. За даними українських силовиків, імовірно, йдеться про маневри російських військ на півночі Криму. Фактична російська влада окупованого півострова ситуації не коментувала.