ФСБ Росії заявляє про «запобігання терактам» у Криму

Федеральна служба безпеки Росії заявляє, що запобігла скоєнню в анексованому Криму терактів на «критично важливих елементах інфраструктури і життєзабезпечення півострова».

У ФСБ заявляють, що готувала напади українська розвідка.

За повідомленням, російські силовики у ніч з 6 на 7 серпня 2016 року в районі міста Армянська виявила «групу диверсантів», при затриманні яких загинув співробітник ФСБ Росії.

Російське відомство також стверджує, що в цій справі затримало кілька громадян України і Росії, серед них нібито «одного з організаторів терактів» і «працівника Головного управління розвідки Міноборони України», мешканця Запорожжя на ім’я Євген Панов.

У зв’язку з цим, за даними ФСБ, було «вжито додаткових заходів безпеки в місцях масового перебування та відпочинку людей, а також для охорони об’єктів критично важливої інфраструктури і життєзабезпечення, посилено прикордонний режим на кордоні з Україною».

В ефірі Радіо Свобода речник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов назвав заяву ФСБ Росії провокацією.

7 серпня з багатьох частин анексованого Росією Криму стали надходити повідомлення про значну військову активність російських військ, із блокуванням деяких частин півострова і концентруванням військ в інших. Зокрема, за повідомленнями, в деяких місцях Криму встановили блокпости, а місто Джанкой було повністю оточене російськими військами. Крім того, росіяни перекрили адміністративну межу Криму з материковою Україною і тривалий час не пропускали людей. Пізніше рух відновили, та не повністю. При цьому російські чи проросійські джерела стали поширювати повідомлення про нібито напад на російську військову частину з перестрілкою неподалік адмінмежі й стверджувати, що до цього може бути причетна Україна. У Міністерстві оборони України ці заяви відкинули як провокації. За даними українських силовиків, могло йтися про маневри російських військ на півночі Криму. Фактична російська влада окупованого півострова ситуації досі не коментувала.