МЗС України закликає міжнародні організації відреагувати на дії Росії щодо Криму

МЗС України надіслало Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ ноту щодо необхідності посилення присутності місії на адміністративному кордоні з Кримом та вздовж непідконтрольної Києву ділянки українсько-російського кордону.

«МЗС також звернулося з проханням до СММ, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні вжити заходів для отримання доступу до затриманих окупаційною владою громадян України, зокрема, Євгенія Панова», – мовиться у повідомленні українського зовнішньополітичного відомства, опублікованому 11 серпня.

Раніше у четвер українська сторона поінформувала Раду Європи про ситуацію у Криму і закликала не допустити порушень прав українця Євгена Панова, якого російська ФСБ звинувачує в організації терактів у Криму. Суд, який проходив у закритому режимі, заарештував Панова на два місяці.

10 серпня ФСБ Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму на «критично важливих об’єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова», в підготовці яких звинуватила Головне управління розвідки Міноборони, затриманий один із нібито організаторів «диверсії». В Адміністрації президента України цю заяву спростували і зазначили, що жодного співробітника розвідки на півострові не було затримано.

Поліція України відкрила кримінальне провадження за фактом викрадення Євгена Панова за зверненням його родичів. Як повідомляє прес-служба Національної поліції України, слідчі кваліфікували цей факт за статтею 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України.

Президент України Петро Порошенко назвав звинувачення Кремля щодо Криму «безглуздими і цинічними». У Генштабі Збройних сил України спростували заяву Федеральної служби Росії і назвали її провокацією.