Сирія: активісти повідомили про нові бої за Алеппо

Дим над цементним заводом на півдні Алеппо, 9 серпня 2016 року. Його територія, яку утримували урядові війська, важлива для повстанців, щоб не допустити нової блокади. За повідомленнями, 14 серпня вони взяли цей завод

Сирійські активісти, що базуються в Лондоні й мають мережу інформування на місцях, повідомили про низку нових повітряних ударів військ Сирії й Росії, внаслідок яких у контрольованих повстанцями районах міста Алеппо вбиті десятки людей.

За даними Сирійського бюро спостереження за правами людини, в перебігу таких ударів у суботу й неділю в Алеппо й околицях загинули 45 цивільних людей, у сусідній провінції Ідліб іще 22 цивільні людини.

За даними спостерігачів, удари були спрямовані по місцевостях, де діє повстанський альянс «Джейш аль-Фатах», або «Армія завоювання», серед членів якого – переважно ісламські загони, серед них і ісламістські угруповання, пов’язані з мережею «Аль-Каїда» і визнані відтак терористичними.

Крім того, в різних районах міста відбувалися й бої за окремі території між повстанцями, з одного боку, і сирійськими урядовими військами та їхніми союзниками, переважно з лав ліванського шиїтського збройного руху «Хезболла», з іншого. Найбільша частина цих боїв відбувалася на півдні, де попередніми днями повстанці прорвали блокаду, і на північному заході, де, навпаки, перед тим урядові війська захопили значні території й майже на місяць взяли в облогу «повстанську» частину міста.

У перебігу останніх боїв за Алеппо, що точаться вже майже два місяці, там загинули сотні цивільних мешканців, через бойові дії також порушене постачання життєво важливих продуктів населенню.