Звільнений під заставу забудовник Войцехівський утік до Росії – радник Кличка

15 липня поліція затримала та вручила повідомлення про підозру столичному забудовнику Анатолію Войцехівському

Київський забудовник Анатолій Войцехівський, який у липні був звільнений під заставу, втік до Росії. Про це 15 серпня написав у Facebook депутат Верховної Ради, радник мера Києва Віталія Кличка Дмитро Білоцерковець.

«Творець фінансово-будівельної піраміди афери Войцехівський втік у Росію на наступний день після того, як суддя Печерського суду Підпалий випустив його під мінімальну заставу 14 мільйонів гривень, коли прокуратура вимагала 50 мільйонів гривень», – зазначив Білоцерківець.

Наприкінці липня за забудовника Анатолія Войцехівського внесли заставу у розмірі 14 мільйонів гривень. 4 серпня Апеляційний суд Києва відмовився змінити запобіжний захід для столичного забудовника Анатолія Войцехівського.

16 липня суд обрав запобіжний захід для затриманого у вигляді арешту на термін 2 місяців із можливістю внесення застави в розмірі 14 мільйонів гривень.

Войцехівському інкримінують самовільне захоплення земельних ділянок та самовільне будівництво на них.

За даними слідчих, впродовж 2012–2014 років службові особи групи будівельних компаній під керівництвом Войцехівського самовільно у Києві зайняли 42 земельні ділянки і незаконно розпочали на них самовільне будівництво житлових та офісно-торгово-житлових комплексів. Генеральна прокуратура заявляла, що Войцехівському інкримінують ухилення від сплати податків на суму 12,5 мільйона гривень, створення організованої злочинної групи, самовільне захоплення землі в Києві та привласнення коштів.

Раніше журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший», проаналізували десятки незаконних столичних будівництв багатоповерхівок та цілих житлових комплексів і виявили, що всі вони від початку тісно пов’язані між собою структурами так званої «Уко-Сітігруп» Анатолія Войцехівського.

За роки свого існування «Уко-Сітігруп» Анатолія Войцехівського створила десятки компаній. Майже всі ці будівельні фірми мали схожі риси – наприклад, статутний фонд у 1000 гривень, реєстрація компанії на місці майбутнього будинку. Також журналісти виявили, що деякі з проектів групи компаній Войцехівського введені в експлуатацію на підставі підроблених рішень судів.