Держдепартамент США стурбований рішенням Росії щодо «небажаних організацій»

Джон Кірбі

Державний департамент США висловлює глибоке занепокоєння рішенням російського уряду про внесення до списку «небажаних організацій» Міжнародного республіканського інституту (IRI) й Інвестиційного фонду розвитку засобів масової інформації (MDIF).

Як заявив речник Держдепартаменту Джон Кірбі, ці організації сприяють відкритості, підзвітності в управлінні державою, а також свободи засобів масової інформації, принципам, до розвитку яких Росія повинна прагнути, а не придушувати їх.

«Народ Росії заслуговує прозорого і відповідального управління, рівності перед законом, а також можливості здійснювати свої права, не побоюючись відплати. Ми знову закликаємо уряд Російської Федерації виконати свої міжнародні зобов’язання і зобов’язання щодо заохочення і захисту прав людини і основних свобод, а також для усунення обмежень у важливій роботі організацій громадянського суспільства в Росії», – йдеться в заяві.

Напередодні стало відомо, що Генеральна прокуратура Росії визнала «небажаними» ще дві іноземні неурядові організації – базовані у США Міжнародний республіканський інститут і Фонд інвестування в розвиток ЗМІ.

Прокурори дійшли висновку, що робота цих організацій «становить загрозу основам конституційного ладу Росії і безпеці держави».

Ці організації багато років підтримували розвиток демократичних інституцій у Росії й інших колишніх республіках СРСР.

У Росії з 2015 року діє закон про «небажані організації». Відповідно до нього, «небажаною» може бути визнана будь-яка іноземна або міжнародна неурядова організація, що «становить загрозу засадам конституційного ладу Росії, її обороноздатності й безпеці». За співпрацю з такими організаціями передбачені і адміністративні, і кримінальні покарання.

Критики закону заявляють, що він спрямований на придушення громадянського суспільства.