Віце-президент США пообіцяв несхитну підтримку демократії в Туреччині

Джо Байден (п) під час відвідин зруйнованої під час заколоту частини будівлі парламенту Туреччини, Анкара, 24 серпня 2016 року

Віце-президент США Джо Байден заявив, що Вашингтон надає надзвичайної ваги відносинам із Туреччиною і обіцяє несхитну підтримку демократії в цій країні після невдалої спроби перевороту минулого місяця.

Виступаючи у столиці Туреччини Анкарі, він також підтвердив, що Вашингтон отримав запит Туреччини про видачу проповідника Абдуллаха Ґюлена, який живе у вигнанні у США і якого Анкара, всупереч його запереченням, далі звинувачує в улаштуванні спроби перевороту.

Але, сказав Байден, усі дані, наведені в запиті про видачу як докази його обґрунтованості, стосуються подій іще до 15 липня, коли стався заколот. Він наголосив, що необхідно дотримуватися стандартів законності.

Віце-президент США перебуває в Туреччині, одному з провідних союзників США в регіоні, з візитом. Він уже зустрівся там із прем’єр-міністром країни Біналі Йилдиримом і пізніше в середу має зустрітися й із президентом Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Суворі дії влади Туреччини проти тих, кого вона вважає причетними до спроби перевороту, викликали широку критику на Заході.