Росія висловлює сумніви щодо доповіді ООН про хімічні атаки з боку урядових сил Сирії – Чуркін

Віталій Чуркін

Росія сумнівається у достовірності фактів, викладених у спеціальній доповіді ООН про здійснення сирійськими урядовими силами двох хімічних атак. Про це заявив журналістам у вівторок постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін після закритої зустрічі Ради безпеки всесвітньої організації.

«Є два випадки, у яких вони звинувачують сирійську сторону. У нас до цього є дуже серйозні питання. Є низка питань, які необхідно роз’яснити, перш ніж ми ухвалимо всі висновки щодо доповіді», – сказав Чуркін.

За його словами, докази, що вказують на можливу причетність сирійських урядових сил до хімічних атак, могли бути сфабриковані опозицією або терористичними угрупованнями.

На запитання, чи можуть докази з боку ООН стати підставою для запровадження санкцій Заходу стосовно влади Сирії, Чуркін сказав: «Відверто кажучи, немає».

За словами Чуркіна, раніше експерти Організації із заборони застосування хімічної зброї вже встановили, що «хлор, найімовірніше, застосовувався» під час конфлікту в Сирії. Але при цьому немає неспростовних доказів, що до цього причетні сирійські урядові сили.

Раніше оприлюднена доповідь ООН стала результатом річного спільного розслідування з Організацією із заборони застосування хімічної зброї. Розслідування встановило, що сили, лояльні президентові Сирії Башару Асаду, здійснили щонайменше дві хімічні атаки, а бойовики угруповання «Ісламська держава» використовували як зброю гірчичний газ.

За даними слідства, сирійські урядові вертольоти розпилили хлор над містами Талменес 21 квітня 2014 року і Сармін 16 березня 2015 року. У дослідженні також вказане угруповання «Ісламська держава» як єдина організація з можливістю й мотивами використати гірчичний газ у нападі на місто Мареа в північній провінції Алеппо 21 серпня 2015 року.

Кремль є близьким союзником офіційного Дамаска. Москва, як і Китай, раніше захищали уряд Сирії від дій Ради безпеки ООН, використовуючи своє право вето при блокуванні резолюції, зокрема, що передбачала пропозицію подати на Сирію до Міжнародного кримінального суду через воєнні злочини.