Росія: поліція в Беслані затримала жінок, які звинуватили Путіна у трагедії в школі

Жалобні заходи у Беслані, Росія, 1 вересня 2016 року

Поліція в російському Беслані затримала групу жінок, які звинуватили президента Росії Володимира Путіна у трагедії, що сталася в цьому місті 2004 року, а також двох журналісток, які знімали акцію.

Затримання провели під час панахиди за жертвами теракту й операції звільнення заручників у Беслані.

П’ять жінок зняли верхній одяг і залишилися в футболках, на яких були написи зі звинуваченнями на адресу президента Путіна. Жінки вимагали провести об’єктивне розслідування всіх обставин захоплення і звільнення школи у вересні 2004 року.

Поліція звинуватила жінок у порушені закону щодо проведення акцій протесту. Наразі не відомо, чи їм уже висунули обвинувачення.

Крім того, правоохоронці затримали журналістів «Нової газети» і «Таких справ» Олену Костюченко і Діану Хачатрян. Поліцейські почали вимагати припинити зйомку акції, яку влаштували матері загиблих дітей. Одну з журналісток звинуватили у тому, що у неї фальшивий паспорт, іншу – у неналежному зберіганні документів.

Як повідомляє російська «Нова газета», на даний час журналісток відпустили.

1 вересня 2004 року в північноосетинському місті Беслан бойовики захопили в заручники понад 1200 учнів і вчителів школи № 1. Внаслідок нападу і подальшого штурму будівлі загинули 334 людини, 186 із них – діти, більше ніж 800 були поранені.

У липні минулого року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі взяв до провадження скаргу частини заявників, потерпілих від захоплення заручників у Беслані.

Взята до розгляду ЄСПЛ справа називається «Тагаєва та інші проти Росії». Заявники вважають, що російська влада порушила, зокрема, їхнє право на життя і право на справедливий судовий розгляд. Позивачі в своєму позові вказували, що російська влада не гарантувала їхню безпеку і непропорційно застосувала силу в перебігу операції звільнення заручників.