В Адміністрації президента очікують, що Євросоюз продовжить санкції проти Росії

Костянтин Єлісєєв

Рішення про продовження персональних санкцій на наступні 6 місяців щодо 146 громадян Росії і 37 юридичних суб’єктів, причетних до окупації Донбасу і Криму, можуть ухвалити 7 вересня і оголосити 15 вересня. Про це повідомив заступник глави Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв в ефірі радіо «Донбас.Реаліі».

На його думку, рішення американської сторони про розширення санкцій щодо російських компаній і громадян 1 вересня 2016 року створило «хороший клімат» для рішення Європейського союзу про введення більш жорстких секторальних економічних санкцій проти Росії.

«На сьогодні завдання дипломатії, зосередиться на тому, щоб ці санкції були, як мінімум, продовжені. Але ми працюємо над тим, щоб вони були посилені. Тому що ситуація не покращується», – сказав Єлісєєв.

Міністерство фінансів США 1 вересня оприлюднило перелік нових фізичних і юридичних осіб, що потрапили під санкції за діяльність, пов’язану з конфліктом в Україні і з уникненням раніше накладених санкцій. У списку 37 пунктів: 17 фізичних осіб і 20 юридичних.

Як повідомили у Вашингтоні, йдеться про 6 сепаратистів із угруповань «ДНР» і «ЛНР», серед них чільний військовий командувач донецьких сепаратистів і п’ять самозваних «міністрів» з цих угруповань. Іще 11 осіб є посадовцями російської влади в окупованому Криму – членами підконтрольних Росії уряду і силових структур Криму.

Найбільший пакет санкцій ЄС щодо Росії, економічних, що стосуються енергетичного, військового і фінансового секторів російської економіки, наразі чинний до 31 січня 2017 року. Як повідомили Радіо Свобода джерела в ЄС, подальше продовження цих секторальних санкцій будуть обговорювати керівники країн Євросоюзу на саміті в жовтні.