«Опора» закликає Раду якнайшвидше розглянути подання щодо нового складу ЦВК

Громадянська мережа «Опора» закликає Верховну Раду України якнайшвидше розглянути подання президента України щодо кандидатур до складу ЦВК і ухвалити результативне рішення.

«Якщо парламентські фракції не готові підтримувати всі кандидатури, сумніваються в їхній фаховості чи незалежності, то мають можливість підтримати лише найбільш гідних та запустити процес політичного діалогу з президентом щодо нової якісної пропозиції», – йдеться в заяві.

«Втім, принцип обрання найбільш відповідних потенційним посадам кандидатів не повинен мати популістського чи виключно політичного характеру. Замороження ж ситуації, як і рівень довіри до комісії та інституту виборів сьогодні, також на відповідальності парламенту», – наголошують активісти.

«Опора» вважає неприпустимими спроби пов’язати вирішення цієї проблеми із досягненням широких політичних домовленостей щодо інших кадрових чи законодавчих питань у парламенті, що є «правовим нігілізмом та проявом низьких стандартів депутатської діяльності».

Більшість нинішніх членів ЦВК призначені у 2004 та у 2007 роках, зокрема, голова ЦВК Михайло Охендовський призначений у лютому 2004 року, його заступники – Андрій Магера та Жанна Усенко-Чорна – також у 2004 році.

У червні президент України Петро Порошенко вніс до Ради постанови, якими пропонує звільнити 12 із 15 членів Центральної виборчої комісії, серед яких голова ЦВК Михайло Охендовський і його заступники Андрій Магера і Жанна Усенко-Чорна. Також Порошенко призначити членами Центральної виборчої комісії 11 осіб.

Подання президента у Верховній Раді досі не розглядали. Як заявляв голова Верховної Ради Андрій Парубій, в питанні призначення нового складу ЦВК немає політичного консенсусу.

Верховна Рада України призначає на посади і звільняє з посад членів ЦВК за поданням президента України. У поданні враховуються пропозиції депутатських фракцій і груп. Кандидатури попередньо обговорюються в депутатських фракціях. До складу ЦВК входять 15 членів комісії. Згідно з чинним законодавством, каденція членів ЦВК становить сім років.