Україна має нереальний бюджет-2016, треба скоротити витрати – міністр фінансів Данилюк

(©Shutterstock)

Уряд України має скоротити витрати, щоб параметри бюджету в 2016 році повернулися до цілей, узгоджених із міжнародними кредиторами, сказав міністр фінансів України Олександр Данилюк в оприлюдненому 12 вересня інтерв’ю Bloomberg.

«У нас був (ухвалений – ред.) нереальний бюджет на 2016 рік. Є величезні бюджетні ризики, і я працюю кожен день, щоб зменшити їх», – наголосив Данилюк, але відмовився уточнити, які саме витрати підлягатимуть скороченню.

«Відновити відносини з МВФ, відновити зовнішнє фінансування – це було для мене пріоритетом... Наступним пріоритетом є закласти фундамент для незворотних реформ на наступний рік. Це те, що забирає весь мій час», – указав Данилюк.

Узгоджений із МВФ план передбачає, що дефіцит бюджету не перевищуватиме 3,7%. Водночас, за даними Міністерства фінансів, дефіцит бюджету України зріс до майже 50 мільярдів гривень (1,9 мільярда доларів) упродовж перших семи місяців 2016 року – порівняно з 2,3 мільярда гривень роком раніше.

Доходи за цей період зросли на 4,6%, витрати в січні-липні підскочили на 21%.

Україна прагне відновити кредитування від Міжнародного валютного фонду, а також фінансування обсягом 600 мільйонів євро з Євросоюзу і кредитних гарантій на суму мільярд доларів від уряду США.

Президент України Петро Порошенко повідомив минулого тижня, що Міжнародний валютний фонд розгляне питання надання Україні чергового траншу кредиту 14 вересня.