Головний прокурор спецтрибуналу для Косова пообіцяв неупереджену роботу

Дейвід Швендіман, архівне фото

Головний прокурор спеціального трибуналу, створеного для розслідування злочинів, скоєних під час війни в Косові кінця 1990-х років, пообіцяв, що ці розслідування буде здійснювати «без страху і без прихильностей».

Як заявив Дейвід Швендіман, що раніше був одним із федеральних прокурорів США, в Гаазі в Нідерландах, він усвідомлює політичну чутливість своєї роботи. При цьому він наголосив, що буде керуватися «тільки фактами й законом».

Раніше цього місяця Швендімана призначили головним прокурором Спеціалізованої палати у справах Косова, яку створюють у Гаазі для розслідування звинувачень щодо воєнних злочинів, скоєних під час Косовської війни, і переслідування визнаних винними.

Цей судовий орган буде працювати за законодавством Косова, але залучає до свого складу міжнародних суддів і прокурорів.

Як заявила голова секретаріату трибуналу Фіделма Донлон, він має почати юридичну діяльність у першій половині 2017 року, ухваливши спершу свій регламент і зібравши докази, перш ніж Дейвід Швендіман зможе почати висувати офіційні звинувачення.

Наразі, за її словами, трибунал іще обирає і призначає суддів для нього.

Найбільше звинувачень щодо причетності до воєнних та інших злочинів у Косові часів війни 1998–99 років лунає на адресу керівництва тодішнього сепаратистського збройного угруповання «Армія визволення Косова», до якого належить і нинішній президент Косова Хашим Тачі. Їх звинувачують, зокрема, у створенні таємних центрів утримання, де полонених убивали, а їхні органи продавали на чорному ринку. Тачі і його підозрювані спільники заперечують це.