Сноуден називає доповідь комітету Конгресу США про нього «грубо спотвореною»

Едвард Сноуден

Колишній контрактник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден назвав «грубо спотвореною» доповідь про нього, підготовлену Комітетом у справах розвідувальних служб Палати представників Конгресу США.

«Інформація в їхній доповіді настільки грубо спотворена, що було б смішно, якби це не було серйозним актом злої волі», – заявив Сноуден.

У ніч на 16 вересня комітет оприлюднив звіт, в якому звинуватив Сноудена у «завданні значних збитків» безпеці США.

У доповіді також йдеться про те, що Сноуден, який викрав півтора мільйона секретних документів, не був «викривачем незаконної діяльності», як він заявив, і що більшість викрадених ним матеріалів стосувалися програм розвідки й оборони, що становлять значний інтерес для іноземних супротивників США.

Доповідь була затверджена напередодні виходу на екрани фільму «Сноуден» кінорежисера Олівера Стоуна, в якому головний персонаж зображений як викривач і герой.

Як стверджують прихильники Сноудена, своїм вчинком він спровокував у суспільстві здорові дебати про повноваження національної розвідки, які в підсумку привели до обмеження масштабів спостереження за американськими громадянами з боку Агентства нацбезпеки. Правозахисники розгорнули широку кампанію з метою переконати президента США Барака Обаму до того, як він залишить Білий дім, помилувати Сноудена, звинуваченого в шпигунстві. Члени Комітету у справах розвідувальних служб від обох партій направили президенту листа з проханням не милувати Сноудена.