Геращенко: Київ наполягає на першочерговості питання безпеки і гуманітарного аспекту на Донбасі

Ірина Геращенко

Представник України в підгрупі з гуманітарних питань Контактної групи, уповноважений президента щодо врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко заявляє про першочерговість питання безпеки та гуманітарного аспекту.

«Українська сторона наполягає на першочерговості безпекового та гуманітарного аспектів, і саме їх належне виконання стане фундаментом для переходу до розгляду політичних питань», – зазначила Геращенко на відкритті першої робочої сесії четвертого засідання парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС, повідомляє прес-служба партії «Блок Петра Порошенка».

За повідомленням, на сесії значну увагу приділили питанню неможливості проведення виборів у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей.

«Вибори можуть відбутись тільки за умови встановлення сталого миру на сході, повного роззброєння незаконних формувань, відновлення роботи органів державної влади України, участі моніторингових місій, незалежних ЗМІ та участі українських партій. На жаль, жоден із цих пунктів іншою стороною не виконується», – зазначила вона.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську в 2014–2015 роках і відомих як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством і за участі міжнародних спостерігачів.

Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із ватажками збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними.

Київ наголошує, що ці вибори будуть можливі тільки після того, як Москва й підтримувані нею сепаратисти в частині Донбасу виконають свої зобов’язання за мінськими домовленостями, серед яких припинення вогню, виведення з території України іноземних військ, найманців і озброєнь, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи встановлення контролю ОБСЄ над українсько-російським кордоном.

Сьогодні у Мінську має відбутися засідання Контактної групи, очікується підписання угоди про розведення сторін на лінії зіткнення на Донбасі.