Суд арештував директора «Запорізького титано-магнієвого комбінату»

(©Shutterstock)

Солом’янський районний суд Києва обрав для директора «Запорізького титано-магнієвого комбінату» (ЗТМК) Володимира Сивака запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі майже 6 мільйонів гривень.

23 детективи Національно антикорупційного бюро затримали директора «ЗТМК» за підозрою у розтраті коштів в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем.

«Слідство встановило, що впродовж 2014-2015 років на модернізацію виробництва «ЗТМК» компанія-співвласник «Tolexis Trading Limited» виділила 880 мільйонів гривень. Однак, директор підприємства вчинив розтрату більшої частини отриманих грошових коштів (492 мільйонів гривень), перерахувавши їх на користь третіх осіб. Зокрема, замість фінансування видатків на модернізацію, кошти спрямовано «Холдинговій компанії «Енергомережа», «Запоріжжяобленерго», «Комерційний банк «Надра» та ТОВ «Сінтез Ресурс» – в рахунок погашення заборгованості «ЗТМК» перед цими суб’єктами. Тоді як ці платежі мала здійснити компанія «Tolexis Trading Limited» за умовами, передбаченими договором заснування «ЗТМК», – заявили у бюро.

Також 23 вересня на «Запорізькому титано-магнієвому комбінаті» відбулися обшуки.

«Запорізький титано-магнієвий комбінат» було створено у 2013 році державою в особі Фонду державного майна України (володіє 51% статутного капіталу) та компанією «Tolexis Trading Limited» (49%), яка входить до Group DF Дмитра Фірташа.

ЗТМК – єдиний в Україні та Європі виробник металевого губчастого титану.