Міжнародний трибунал у справі MH17 є малоймовірним, суд можливий в одній з країн – експерт

Володимир Фесенко

Політичний експерт Володимир Фесенко вважає, що судовий процес у справі про збиття малайзійського «Боїнга» над Донбасом, найімовірніше, відбудеться в одній з країн, громадяни якої загинули у цій катастрофі. Про це він заявив в ефірі Радіо Свобода.

За його словами, такий сценарій розглядається ще з минулого року, а ось створення міжнародного трибуналу є малоймовірним.

«Варіант зі створенням трибуналу під егідою ООН, на жаль, не реалізується. Він буде блокуватися Росією. Варіант з кримінальним судом теж, на жаль, не запрацює. Росія не підпадає під юрисдикцію, і ми тут теж не повністю причетні. Тому якщо проявлять ініціативу або Нідерланди, або Малайзія, а можливо, Австралія, тоді буде шанс на судовий вирок», – зазначив Фесенко.

На думку політолога, чи вдасться покарати конкретних винних у цьому вбивстві, залежить від поведінки керівництва Росії. Українська ж дипломатія, вважає Фесенко, робить все необхідне.

«Потрібна активна дипломатична робота, і наскільки я розумію, така робота ведеться. Якщо подивитися, з ким президент Порошенко зустрічався за останні півтора року, – це керівники Австралії, Малайзії, Нідерландів, і на цих зустрічах обов’язково обговорювалося покарання винних у цій трагедії. Українська дипломатія працює, але не все тут залежить від нас, на жаль», – сказав Фесенко.

Міністерство закордонних справ України заявляє, що оприлюднена 28 вересня в Нідерландах доповідь про попередні результати розслідування збиття літака «Малайзійських авіаліній» на Донбасі у 2014 році вказує на безпосередню причетність Росії до катастрофи.

Міжнародна Спільна слідча група (JIT), яка розслідує збиття літака, дійшла висновку, що «Боїнг» збили з території біля селища Первомайський поблизу Сніжного на Донеччині. Ця територія підконтрольна підтримуваним Росією бойовикам на сході України. Як мовиться в доповіді, слідству відомі імена 100 осіб, які причетні до перевезення «Бука». Водночас представники слідчої групи заявляють, що на даний час не можуть говорити про причетність Росії як держави до збиття «Боїнга».