Правозахисники: внаслідок авіанальотів Росії в Сирії за рік загинули понад 9 тисяч людей

Дитина на вулиці зруйнованого авіаударами сирійського Алеппо, 29 вересня 2016 року

Сирійський центр моніторингу дотримання прав людини заявляє, що за рік від авіаударів Росії в Сирії загинули щонайменше 9364 людини.

За словами правозахисників, що базуються у Великобританії, серед загиблих – 3804 цивільних, зокрема 906 дітей.

В організації додали, що внаслідок ударів загинули також 2746 бойовиків екстремістської організації «Ісламська держава», а також понад 2814 бійців тих сил, що воюють і проти підтримуваного Москвою уряду президента Сирії Башара Асада, і проти «Ісламської держави». До цього останнього числа входять і бійці відносно поміркованих збройних груп, і члени ісламістських угруповань, що воюють спільно з першими, але визнані у світі терористичними.

Опозиційні активісти звинувачують Росію у нещодавніх авіанальотах на утримувані повстанцями райони Алеппо, внаслідок чого упродовж останніх двох тижнів там загинули понад 200 цивільних і знищені будівлі.

За останніми оцінками, внаслідок 5-річної війни в Сирії загинули близько 400 тисяч людей.

Росія 30 вересня минулого року вступила у громадянську війну в Сирії на боці режиму президента Башара аль-Асада офіційно з метою боротьби проти «Ісламської держави», на практиці ж значну частину своїх ударів вона здійснює по силах інших супротивників режиму, зокрема й тих, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

Попри глибокі розбіжності, США й Росія намагалися піти на співпрацю в боротьби проти тих угруповань, які обидві сторони визнають терористичними.

Раніше цього місяця зірвалося перемир’я, про яке домовлялися Вашингтон і Москва в рамках такої співпраці і яке не стосувалося дій проти угруповань, визнаних терористичними. Після цього сирійські урядові війська і їхні союзники за підтримки повітряних ударів Росії почали наступ на оточену східну частину міста Алеппо, яку контролюють супротивники режиму і в якій перебувають також сотні тисяч цивільних мешканців.