Фейгін сподівається потрапити до підзахисного Сущенка «якщо не сьогодні, то завтра»

Роман Сущенко

Адвокат Марк Фейгін розраховує найближчим часом потрапити до свого підзахисного, українського журналіста Романа Сущенка, якого утримують у Лефортовській в’язниці російської столиці Москви.

«Я розраховую до кінця тижня з ним зустрітися. Там з одного боку питання процесуальне, щоб мене допустило слідство, щоб не чинило перешкод, а з іншого боку – суто технічне, там черга з адвокатів. Але я намагаюся це питання вирішити, і якщо не сьогодні, то завтра, думаю з упевненістю, що потраплю до нього», – сказав Фейгін в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами адвоката, про лінію захисту можна буде говорити лише після розмови з Сущенком. «Поки що про це передчасно говорити. Тому що напевно все залежатиме від того, що сталося, чому його «взяли». Поки що ФСБ не оприлюднила ніяких доказів того, що він дійсно є шпигуном. Я, наприклад, бачив відеозапис, де він просто сидить у суді в наручниках. Ну це ж не доказ», – заявив Фейгін.

Він також повідомив, що не знає, чи подавала призначений державою адвокат скаргу на арешт журналіста. За словами Фейгіна, він має намір подати відповідну скаргу в будь-якому разі.

Раніше російська правозахисниця Зоя Свєтова, яка разом з іншими правозахисниками випадково натрапила на Сущенка у камері карантинного відділення Лефортовської в’язниці, прогнозувала, що Фейгіну може не вдатися зустрітися з підзахисним цього тижня через чергу адвокатів і складну ситуацію з допуском захисників і цій тюрмі.

2 жовтня громадський рух «Відкрита Росія» на своєму сайті повідомив, що суд Москви заарештував українського журналіста видання «Укрінформ» Романа Сущенка за звинуваченням у «шпигунстві» і що правозахисники випадково зустріли чоловіка у камері карантинного відділення Лефортовської в’язниці.

Згодом стало відомо, що Сущенка затримали у столиці Росії Москві 30 вересня. У Федеральній службі безпеки Росії звинуватили його у шпигунстві, заявивши, що журналіст є «полковником, співробітником Головного управління розвідки Міноборони України».

МЗС України закликало Росію негайно звільнити журналіста.

Роман Сущенко працює в інформагенції «Укрінформ» з 2002 року, з 2010-го є власним кореспондентом агентства у Франції.