Парубій підтримав продовження мораторію на продаж землі, аграрії завершили страйк

Андрій Парубій

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підтримав продовження мораторію на продаж землі. Як повідомляє прес-служба парламенту, про це спікер сказав під час зустрічі з представниками аграрної галузі 4 жовтня.

За його словами, які цитує прес-служба парламенту, «зараз йде дискусія на рівні голів фракцій із тим, щоб вийти на одне системне узгоджене рішення, яке матиме на меті як продовження мораторію, так і водночас перелік тих законодавчих актів, які Верховна Рада України має ухвалити для упорядкування ринку землі».

«Упевнений, що по тих позиціях, які не передбачають політичних спекуляцій, а передбачають системний ґрунтовний підхід, ми вийдемо на системний документ з приводу продовження мораторію», – наголосив спікер.

Парубій повідомив представникам аграрної галузі, що сьогодні у стінах парламенту розпочнеться засідання Комітету з питань аграрної політики і земельних відносин, та запросив представників аграрної галузі разом із представниками комітету й уряду взяти участь у його роботі, щоб детально проговорити проблемні питання і вийти на конкретний результат. Він висловив переконання, що «є всі шанси вийти найближчим часом на системне рішення».

Учасники попереджувального Всеукраїнського страйку аграріїв, які від ранку мітингували під стінами парламенту з гаслом «Повернемо гроші селу – нагодуємо країну!», схвально відреагували на позицію голови Верховної Ради і зупинили страйк.

«Вперше за вісім страйків голова Верховної Ради зреагував достатньо швидко, і відбулося засідання з керівниками фракцій і головою бюджетного комітету, заступників міністра фінансів та міністра сільського господарства. Голова Верховної Ради Андрій Парубій повністю розділяє позицію аграріїв, через це протягом місяця у Верховній Раді буде допрацьовано і внесено законопроект, по якому буде продовжено мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення на той період часу, поки не буде повністю відпрацьовано весь пакет що регулює обіг земель сільськогосподарського призначення. Що ж до законопроекту 3851-1, він буде внесений у Верховну Раду можливо навіть на цьому тижні», – заявив голова Аграрної партії Віталій Скоцик.

Учасники акції вимагали ухвалити законопроект №3851-1, який повертає стару систему оподаткування для аграріїв. Адже, як зазначають мітингувальники, за нових умов оподаткування агросектору і зростання тарифів ціни на продукти могли би піднятися на 40-50 відсотків. Такі умови змусили б фермерів розпродавати землі, заявляють мітингувальники.

Попереджувальний Всеукраїнський страйк аграріїв пройшов у Києві і в усіх регіонах України. Мітингувальники вимагали відновлення пільгової системи оподаткування, що діяла до 2015 року, продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення та завершення земельної реформи.