Уряд Росії пропонує посилити закон про «небажані організації»

Державна дума Росії

Уряд Росії запропонував посилити закон про «небажані організації», заборонивши їм створювати на території країни юридичні особи або брати участь в них. Відповідний законопроект внесли до Держдуми Росії.

Згідно з чинним російським законодавством, «небажаними» можуть бути визнані іноземні або міжнародні некомерційні організації, які, на думку влади, становлять загрозу для «основ конституційного ладу Росії», її «обороноздатності і безпеки».

На даний час у списку «небажаних організацій» в Росії вказані сім організацій, зокрема, Національний фонд на підтримку демократії, фонд «Відкрите суспільство», Фонд інвестицій у розвиток ЗМІ і Американсько-російський фонд з економічного і правового розвитку.

Цим організаціям заборонено створювати свої філії і відділення в Росії, поширювати інформацію про свою діяльність, а також здійснювати фінансові операції. За співпрацю з «небажаними організаціями» передбачені штрафи і позбавлення волі на строк до шести років.

Російські й міжнародні правозахисники неодноразово виступали з критикою цього закону. Amnesty International назвала його «ще одним цвяхом у кришку труни свободи вираження думок і громадянського суспільства в Росії».