Нацбанк погодив власникам групи «Альфа» придбання «Укрсоцбанку»

Національний банк України погодив власникам ABH Holding SA (Люксембург) Михайлу Фрідману, Герману Хану, Петру Авену та Олексію Кузьмічову опосередковане придбання значної участі в «Укрсоцбанку».

Як повідомляє прес-служба відомства, акціонери ABH Holdings опосередковано володіють акціями «Альфа-банку» (Київ) через ABH Ukraine Limited, до погодження участі в «Укрсоцбанку» підтвердили свої наміри щодо виконання покладених на обидва банки зобов’язань.

«НБУ вітає першу за останні роки велику угоду в сфері M&A в банківському секторі... Сподіваємося, що поєднання компетенцій двох міжнародних фінансових груп сприятиме розвитку ринку банківських послуг в Україні», – сказала голова Нацбанку Валерія Гонтарева, слова якої цитує прес-служба НБУ.

У Нацбанку наголошують, що при розгляді пакетів документів на погодження угоди оцінювали заявників щодо їхньої здатності забезпечити належний розвиток і виконання нормативів «Альфа-Банком» і «Укрсоцбанком» одночасно.

Станом на сьогодні кінцевим власником 99,91% акцій «Укрсоцбанку» є компанія UniCredit S.p.A. (Італія), додають у НБУ.

У вересні Антимонопольний комітет України надав дозвіл компанії ABH HOLDINGS S.A на придбання акцій «Укрсоцбанк» у розмірі, що перевищує 50% голосів у вищому органі управління банку.

У січні італійська банківська група UniCredit Group остаточно домовилася про продаж свого українського активу «Укрсоцбанку» російській фінансово-промисловій групі «Альфа-груп».

Угода передбачає, що UniCredit Group передасть свій пакет акцій в «Укрсоцбанку» компанії ABHH, приватній холдинговій компанії з інвестиціями у кількох банківських бізнесах у СНД, в обмін на випущені акції, які відповідають частці володіння у ABHH рівний 9,9%, після закриття угоди. Переговори про продаж велися з серпня 2015 року.

У «Альфа-груп» і Unicredit вже є досвід співпраці: кілька років тому акціонери «Альфа-груп» придбали понад 5% італійської групи.

За даними Національного банку України, станом на 1 жовтня 2015 року за розміром активів «Укрсоцбанк» займав сьоме місце, «Альфа-Банк» – восьме місце серед понад 100 фінустанов, які діють в Україні.