СММ ОБСЄ не патрулює вночі через недостатню видимість і з міркувань безпеки – заява

Спостерігачі слідкують за відведенням сил біля Петрівського, архівне фото

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ заявляє, що наразі спостерігачі не проводять патрулювань вночі через недостатню видимість і з міркувань безпеки.

«Зокрема, міни становлять серйозну небезпеку для спостерігачів і їх дуже складно помітити вночі. Збройні сили/формування, які відповідно до Рамкового рішення зобов’язані знешкодити вибухонебезпечні предмети, а також забезпечити безпеку і надійний доступ спостерігачам СММ до ділянок розведення, ще повністю не виконали цього на жодній із трьох ділянок розведення», – йдеться у заяві у відповідь на повідомлення про неефективність моніторингу місії на визначених ділянках відведення.

У СММ ОБСЄ наголошують, що вони сповнені рішучості здійснювати патрулювання, моніторинг і верифікацію на ділянках відведення біля населених пунктів Станиця Луганська, Золоте і Богданівка-Петрівське.

«На ділянках розведення СММ відзначила, що певна кількість техніки і особового складу збройних сил/формувань була відведена від лінії зіткнення», – додають в організації.

Напередодні в ОБСЄ вже заявляли про обмежений доступ спостерігачів до ділянок відведення сил на Донбасі через міни.

21 вересня у Мінську учасники Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування – Петрівському, Золотому та Станиці Луганській. Відведення підрозділів сторін збройного конфлікту на Донбасі відбулося у Золотому та у Петрівському. За процесом відведення мають спостерігати представники ОБСЄ. У Петрівському і Золотому вже повідомляли про відведення сил. Строки відведення у Станиці Луганські відведення перенесли.