Пєсков: шанси на «нормандський саміт» 19 жовтня залежать від підсумків консультацій експертів

Дмитро Пєсков

Саміт лідерів «нормандської четвірки» за участі лідерів України, Росії, Франції та Німеччини може відбутися 19 жовтня в разі, якщо попередні консультації експертів пройдуть успішно. Про це повідомив у четвер прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, передає російська агенція ТАСС.

«Мають бути експертні зустрічі, на яких відбудеться серйозна розмова. Якщо вони завершаться з позитивним підсумком, такий шанс, на проведення зустрічі 19 жовтня, з'явиться», – сказав Пєсков.

Він також назвав невід'ємною умовою для такого саміту виконання сторонами «домашньої роботи».

12 жовтня президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Володимир Путін в перебігу телефонної розмови дійшли згоди, що саміт у «нормандському форматі» був би конструктивним і корисним для вирішення кризи на сході України. Водночас конкретного рішення про проведення цього саміту сторони не ухвалили.

Розмови про можливий «нормандський саміт» точаться ще з вересня, але конкретних домовленостей щодо нього досі так і не досягли. Востаннє називали можливу дату й місце такого саміту – 19 жовтня у Берліні. Але підтверджень цього немає.

Київ заявляє, що ще до саміту має бути створена «дорожня карта», що чітко визначала б порядок виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу. Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань.

Сьогодні президент України Петро Порошенко поінформував президента Франції Франсуа Олланда і дипломатичного радника канцлера Німеччини Крістофа Гойзґена про погіршення безпекової ситуації на Донбасі і збільшення кількості обстрілів з боку проросійських бойовиків. Сторони домовилися про продовження консультацій у Мінську на рівні дипломатичних радників глав держав «нормандського формату», після якої наступного тижня лідери України, Франції і Німеччини проведуть телефонну конференцію. Президент Франції наголосив, що готовий наступними днями взяти участь у новій зустрічі в «нормандському форматі».