Ємен: коаліція визнала, що один з її літаків «помилково» вдарив по похоронній процесії у Сані

Рятувальники надають допомогу на місці загибелі учасників похорону у Сані, Ємен, 8 жовтня 2016 року

Коаліція на чолі з Саудівською Аравією, що бореться з бойовиками в Ємені, визнала, що один з її бойових літаків «помилково» вдарив по похоронній процесії 8 жовтня, в результаті чого загинуло понад 140 цивільних.

У заяві коаліції 15 жовтня йдеться про те, що за фактом події розпочато дисциплінарне провадження. Помилка сталася через невідповідність операції правилам коаліції і «отримання недостовірної інформації».

8 жовтня через авіаудар на похоронну процесію у столиці Ємену Сані загинуло понад 140 людей, понад 500 були поранені. Ці події викликали міжнародний протест і різку критику навіть з боку найближчих західних союзників Саудівської Аравії. Коаліція на чолі з Саудівською Аравією заявила, що розслідуватиме повітряний удар, який стався під час похорону у Сані.

Збройний конфлікт у Ємені триває понад півтора року і призвів до загибелі близько 7 тисяч людей. Головні сили єменського конфлікту – міжнародно визнана влада країни, що тимчасово базується у місті Аден, і шиїтські повстанці з руху «Аль-Хуті», що захопили північно-західну частину Ємену зі столицею Саною.