Пентагон: угруповання «Ісламська держава» використовує цивільних Мосула як «живий щит»

Східна частина Мосула, Ірак, 17 жовтня 2016 року

Міністерство оборони США звинуватило бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава» у використанні тисяч жителів Мосула як «живий щит» з метою спроб зірвати наступ іракських військ на місто. Про це 18 жовтня заявив представник Пентагону Джефф Дейвіс.

«Ми знаємо, що вони (цивільні громадяни – ред.) цілковито використовуються як живі щити. Це триває вже протягом декількох тижнів, і ми бачили насильне утримання цивільних осіб і перешкоди для їхнього руху, щоб вони не могли покинути Мосул. Вони утримуються там проти їхньої волі», – сказав представник Пентагону.

Дейвіс додав, що операція звільнення Мосула буде «жахливим боєм».

Міжнародна організація з міграції раніше 18 жовтня також заявила, що бойовики-ісламісти можуть використовувати десятки тисяч жителів, щоб не допустити звільнення іракськими силами і коаліцією на чолі з США міста, утримуваного угрупованням «Ісламська держава». Експерти також повідомили про ймовірність хімічних нападів з боку екстремістів, які використовували таку зброю раніше проти іракських курдських сил.

За повідомленнями, нині в Мосулі живе близько 1,5 мільйона людей.

17 жовтня понад 30 тисяч іракських військовослужбовців, курдських бійців, сунітських і шиїтських проурядових ополчень за підтримки літаків антитерористичної коаліції, очолюваної США, почали наступ на Мосул, друге за величиною місто Іраку. Очікується, що наступ продовжиться щонайменше протягом тижня.