Гуґ: рішення щодо озброєної місії на Донбасі мають одностайно ухвалити всі члени ОБСЄ

Спостерігачі СММ ОБСЄ на Донбасі, архівне фото

Заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Гуґ заявляє, що рішення про розміщення на Донбасі озброєної місії мають одностайно ухвалити всі члени ОБСЄ.

«СММ ОБСЄ – це неозброєна цивільна місія, моніторингова місія, і це регламентовано мандатом, який було схвалено 57-ма країнами-учасницями ОБСЄ. Якщо будуть необхідні зміни – всі ці 57 країн-учасниць ОБСЄ мають одностайно підтримати ці зміни, і це рішення має бути ухвалене Постійною радою ОБСЄ у Відні», – сказав він.

Після закінчення зустрічі в «нормандському форматі» в Берліні президент України Петро Порошенко заявив, що Росія підтримала необхідність запровадження озброєної місії ОБСЄ на Донбасі. За його словами, така місія повинна буде забезпечувати безпеку і під час виборчого процесу до місцевих виборів на окупованих частинах Донбасу, і далі на «перехідний період». Крім того, сказав президент, учасники зустрічі домовилися й про те, що ніхто не має перешкоджати діяльності ОБСЄ щодо забезпечення підготовки до таких виборів, «коли безпекові умови дадуть можливість проводити ці вибори».

У Кремлі заявили, що президент Росії Володимир Путін в цілому підтримав ідею розміщення збройної місії ОБСЄ на Донбасі.

Київ уже неодноразово заявляв про необхідність розміщення на Донбасі місії ОБСЄ, зокрема, для контролю за кордоном. У серпні Порошенко повідомляв, що Київ не контролює понад 409 кілометрів кордону з Росією на Донбасі.