В Одесі суд залишив під вартою 5 фігурантів «справи 2 травня»

Your browser doesn’t support HTML5

Суд в Одесі залишив під вартою «антимайданівців» (відео)

Малиновський районний суд Одеси продовжив термін перебування під вартою п’ятьом фігурантам справи про масові заворушення 2 травня 2014 року. Це рішення суд ухвалив попри клопотання адвокатів про зміну запобіжного заходу на домашній арешт.

Громадяни Росії Максим Сакаулов і Євген Мефьодов залишаться під вартою відповідно на 30 i 60 днів. Також протягом двох місяців, до 20 грудня, в одеському слідчому ізоляторі перебуватимуть ще троє «антимайданівців»: колишній капітан міліції Сергій Долженков, Владислав Романюк та Сергій Корчинський.

У коментарі Радіо Свобода прокурор Ярослав Бурлака назвав рішення щодо Сакаулова «немотивованим», але, додав він, «таке рішення суду». Сторона обвинувачення вважає, що існує ризик, що під домашнім арештом фігуранти справи будуть переховуватися від слідства та суду.

Розгляд справи щодо подій у центрі Одеси 2 травня 2014 року триває майже 2 роки. В організації сутичок українських і проросійських активістів із стріляниною з вогнепальної та травматичної зброї, що сталися на Грецькій площі і призвели до загибелі шістьох людей, обвинувачуються понад 20 людей.

2 травня 2014 року на марш футбольних фанатів і проукраїнських сил у центрі Одеси напали проросійські активісти з вогнепальною зброєю. Були вбиті шість людей-учасників маршу. Згодом проукраїнські демонстранти зібралися на нову демонстрацію і рушили на площу Куликове поле, де був розташований наметовий табір проросійських активістів.

Проросійські активісти й їхні прихильники сховалися в будівлі Будинку профспілок. Обидві сторони кидали одна в одну пляшки із займистою рідиною. Внаслідок пожежі, що виникла в будинку, при спробах вистрибнути з нього і внаслідок застосування проросійськими активістами вогнепальної зброї там загинули ще 42 людини з обох сторін конфлікту. Також у перебігу протистоянь того дня було поранено близько 200 людей.