Прем’єр Чорногорії звинувачує опозицію у співпраці з Кремлем

Прем’єр-міністр Чорногорії Міло Джуканович

Прем’єр-міністр Чорногорії Міло Джуканович припустив, що Росія причетна до ймовірної спроби перевороту в день виборів у його країні. Джуканович також звинуватив опозицію у співпраці з Кремлем.

Прем’єр заявив 25 жовтня, що існує «тісний зв’язок із іноземним фактором» під час голосування 16 жовтня. Того дня відбувся арешт 20 осіб, підозрюваних у плануванні збройних нападів на Джукановича та його прихильників після оголошення результатів парламентських виборів.

Росія виступає різко проти пропозиції Джукановича щодо вступу Чорногорії до НАТО і Євросоюзу. Лідери чорногорської опозиції мали часті візити до Москву перед голосуванням.

Прокуратура Чорногорії стверджує, що група затриманих осіб планувала нападати на людей перед парламентом після того, як результати голосування будуть оголошені, а потім штурмувати будівлю і заарештувати Джукановича

Опозиційні партії, у свою чергу, звинуватили самого Джукановича у спробі перевороту, щоб продовжити його чвертьстолітнє домінування в чорногорській політиці.

Через кілька годин після заяви щодо причетності Росії до заколоту Джуканович оголосив, що йде у відставку з посади прем’єр-міністра. Його Демократична партія соціалістів оголосила про намір призначити заступника Джукановича Душко Марковича на заміну багаторічному лідеру. Партія Джукановича на останніх виборах перемогла, але не здобула парламентську більшість.