У Таджикистані офіційно розпочалось будівництво греблі ГЕС

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон на церемонії початку будівництва греблі Рогунської ГЕС, 29 жовтня 2016 року

У суботу влада Таджикистану дала офіційний старт будівництву греблі Рогунської ГЕС з виробництва гідроелектроенергії в країні, яка регулярно відчуває перебої з електрикою. Сталося це також наступного дня після того, як через несправність на найбільшій ГЕС країни майже три години в країні не було електрики.

На офіційній церемонії з будівництва Рогунської греблі був присутній президент країни Емомалі Рахмон, який відзначив важливість для країни цього проекту і запевнив країни-сусіди, що вони не залишаться без води через будівництво ГЕС.

Влада Таджикистану каже, що Рогунська гребля зможе забезпечити електрикою всю країну, і навіть частину Афганістану і Пакистану дешевою електроенергією. Водночас Узбекистан висловив стурбованість, що гребля призведе до скорочення водних ресурсів для його бавовняних полів.

Влітку цього року уряд Таджикистану підписав з італійською компанією угоду про будівництво Рогунської ГЕС на суму 3,9 мільярда доларів. Тільки на будівництво греблі водосховища знадобиться близько 2 мільярдів доларів. Очікується, що гребля Рогунської ГЕС висотою 335 метрів буде однією з найвищих в світі.