Гринів не прийшов на антикорупційний комітет, куди сам просився після сюжету «Схем»

Голова депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Ігор Гринів

Комітет з питань запобігання і протидії корупції сьогодні, 16 листопада, мав заслухати голову фракції «Блоку Петра Порошенка» у Верховній Раді Ігоря Гриніва, однак той так і не з’явився на засідання комітету. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», яких також запросили на засідання комітету.

Колеги Гриніва повідомили, що він нібито перебуває у Китаї.

Після того, як в ефірі програми «Схеми» журналісти не отримали від Ігоря Гриніва відповідей про походження його елітного майна, голова антикорупційного комітету Соболєв закликав його ініціювати розслідування Антикорупційним бюро. У відповідь на це лідер президентської фракції запропонував виступити з відкритим звітом на засіданні комітету з питань запобігання корупції.

«Я направив йому офіційного листа, що він може зробити це сьогодні. Звісно, публічні пояснення не підміняють необхідності спілкування декларанта з детективами Антикорупційного бюро. Як на мене, це має стати доброю традицією: політик, до чиєї е-декларації виникли запитання, має публічно відповісти на них і стати фігурантом розслідування НАБУ. Туди я сам написав звернення з проханням порушити кримінальне провадження щодо Ігоря Гриніва», – написав перед засіданням антикорупційного комітету його голова Єгор Соболєв.

Раніше журналісти програми «Схеми» встановили, що частина майна родини депутата не відповідає офіційним сукупним доходам, зазначеним у деклараціях Гриніва.

Зокрема, у 2014 році дружина Ігоря Гриніва придбала квартиру площею 145 квадратних метрів у елітному комплексі «Покровський посад» у Києві.

Водночас у декларації за 2014 рік Гринів задекларував сукупний дохід дружини в сумі 22 263 гривні. А сам Гринів задекларував 210 тисяч гривень заробітної плати. У 2013 році, згідно з декларацією на сайті Верховної Ради, родина Гриніва – а це дружина, донька та син – на трьох заробили всього 292 тисячі гривень. А сам Гринів задекларував 224 тисячі заробітної плати та ще 100 тисяч гривень на банківському рахунку. Виходить, що за два роки родина Гриніва заробила 750 тисяч гривень. Це в рази менше за вартість однієї квартири дружини. Нині квартиру такої площі у цьому комплексі можна придбати майже за 7 мільйонів гривень.

Також у коментарі журналістам Гринів відмовився повідомити, від продажу якої власності отримав 500 тисяч гривень: «Я не хотів би вам це пояснювати».

29 вересня, за два місяці до закінчення терміну подання електронних декларацій, Гринів пропонував внести зміни до закону України про «Про запобігання корупції». Зокрема, хотів засекретити від громадськості цілий перелік інформації про майно чиновників і скасувати кримінальну відповідальність за помилки у деклараціях.

Ігор Гринів – народний депутат п’ятьох скликань парламенту. Також він відомий політтехнолог, працював із колишнім президентом Віктором Ющенком, а у 2014 році став керівником штабу кандидата в президенти Петра Порошенка. На парламентських виборах 2014-го Гринів уп’яте став народним депутатом – пройшов у Верховну Раду як 14-й номер у списку БПП. А коли Юрій Луценко перейшов на роботу до Генеральної прокуратури, Гриніва обрали керівником фракції президента у парламенті.