НАБУ почало розслідування щодо незаконного збагачення двох депутатів

Національне антикорупційне бюро 17 листопада відкрило кримінальні провадження за фактами незаконного збагачення двох депутатів Верховної Ради.

Як повідомляє прес-служба бюро, детективи відкрили три кримінальні провадження за фактами незаконного збагачення на підставі аналізу електронних деклараціях – два щодо депутатів України і одне щодо представника судової гілки влади.

У НАБУ прізвищ осіб, щодо яких відкриті провадження, не називають.

У бюро повідомляють, що ці три кримінальні провадження відкриті за результатами розгляду звернень депутатів та відповідних інформаційно-аналітичних перевірок, проведених за участю управління аналітики та обробки інформації НАБУ.

У ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які посідають відповідальне й особливо відповідальне становище: президента, прем’єра, членів уряду, депутатів, суддів, правоохоронців. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, на час завершення першого етапу подали понад 131 тисячу декларацій.

Відповідно до законодавства, контроль і перевірку е-декларацій здійснює Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), зокрема НАЗК контролює своєчасність подання, правильність і повноту заповнення, а також проводить логічний та арифметичний контроль.

Водночас НАБУ розслідує кримінальні правопорушення щодо декларування недостовірної інформації і незаконного збагачення, вчинених найвищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Підслідними НАБУ є найвищі посадові особи, завданням бюро є протидія кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і становлять загрозу національній безпеці.