Росія розмістила ракетні комплекси на Курилах

Острів Кунашир

Росія розмістила на Курильських островах берегові ракетні комплекси «Бал» і «Бастіон», повідомляє газета російського Тихоокеанського флоту «Бойова вахта».

За даними видання, ракетні системи розміщені на островах Ітуруп і Кунашир.

Раніше про плани розмістити на Курилах новітні берегові ракетні комплекси повідомляли представники Міністерства оборони Росії.

У березні колишній начальник головного штабу ВМФ Росії адмірал Віктор Кравченко, коментуючи ці плани, відзначав, що розміщення «Балу» і «Бастіону» дозволить зміцнити кордони в районі Курил.

Система «Бастіон» створена для захисту прибережної смуги протяжністю понад 600 кілометрів і знищувати надводні кораблі. Ракетний комплекс «Бал» має діапазон дії 120 кілометрів і призначений для контролю територіальних вод, захисту військово-морських баз й інфраструктури узбережжя.

Через Курильські острови ускладнені відносини між Росією і Японією. Проблема Південних Курил, як їх називають у Росії, чи Північних територій, за термінологією Японії, псує відносини двох країн від закінчення Другої світової війни, коли ці території – три більші острови і групу менших – разом із усіма Курильськими островами відібрав собі тодішній Радянський Союз за міжнародним повоєнним договором. Японія не визнала цієї анексії, бо вважає, що ці острови не є частиною Курил і за тим договором не мали відходити до СРСР.

1956 року обидві сторони підписали декларацію, в якій ішлося про те, що після підписання мирного договору, якого між ними після війни досі немає, частина цих територій має бути повернена Японії. Але в Токіо не погоджуються на такий компроміс і вимагають згоди на повернення всіх цих островів як передумову укладення мирної угоди.