На Донбасі жителі Торецька шостий день залишаються без води

Торецьк, 27 листопада 2016 року

На Донбасі внаслідок бойових дій був пошкоджений водовід, який на 90% забезпечує потреби Торецька в воді, жителі міста шостий день залишаються без води.

Як повідомив Радіо Свобода заступник мера Торецька Сергій Віннік, водовід проходить з підконтрольної бойовикам Горлівки, і хоч ремонтні бригади наступного ж дня були готові виїхати на місце ушкодження, комунальники й досі не отримали від бойовиків гарантій безпеки, тому відновити водопостачання поки що не вдається.

Наразі потреби місцевого населення у воді забезпечують, доставляючи її автоцистернами. У всіх районах міста є визначені місця, де люди з пляшками та відрами, відстоявши чергу, можуть набрати воду. Загалом в місті працює два десятки машин, серед яких і пожежна техніка.

Проте у міської влади є побоювання щодо системи опалення, яка може вийти з ладу через перебої з водопостачанням. Зараз воду в міські котельні підвозять спецтехнікою, але на який час вистачить міських ресурсів, Віннік прогнозувати не береться.

«Ситуація критична, бо левову частку води ми зараз веземо на міські котельні. Ми ухвалили рішення – за жодних обставин не допустити зупинки котелень. Бо якщо вони зупиняться, ми можемо лише уявити наслідки. За великим рахунком – це другий Алевськ. Запустити їх в грудні, січні, лютому буде практично нереально», – повідомляє Віннік.

У кількох десятках будинків вже довелось вимкнути опалення. Для жителів таких квартир на вулицях рятувальники встановили пункти обігріву – військові намети, де люди можуть поїсти, випити гарячого чаю та погрітись біля буржуйок.

Домовленостей з бойовиками щодо ремонтних робіт станом на вечір неділі досягнути не вдалось. Для ремонту труби, за оцінками комунальників, знадобиться щонайменше три дні.

На лінії контакту сторін між вільною й окупованою частинами Донбасу вже кілька разів проголошували режим припинення вогню, але він щоразу порушувався. Обстріли тривають, а сторони конфлікту звинувачують одна одну у порушенні режиму тиші.