Президент Ірану наказав створювати ядерні силові установки для флоту

Хасан Роугані, архівне фото

Президент Ірану Хасан Роугані наказав ученим країни створювати ядерні силові установки для морських кораблів і суден у відповідь на дії США, які в Тегерані вважають порушенням минулорічної ядерної угоди.

Як мовиться в листі Роугані, що його оприлюднило державне агентство IRNA, він наказав Організації атомної енергії Ірану почати працю над планами проектування і виробництва дизельних і ядерних силових установок для морського транспорту.

Крім того, Роугані наказав Міністерству закордонних справ Ірану підготувати до міжнародного комітету, що наглядає за виконанням ядерної угоди, офіційну скаргу на дії США, а саме на нещодавню ухвалу Конгресу США продовжити ще на 10 років чинність американського закону про санкції проти Тегерана.

За ядерною угодою, підписаною в липні 2015 року між шістьма світовими державами й Іраном, із Тегерана поступово знімаються міжнародні санкції, запроваджені через його ядерну програму, у відповідь на різке обмеження Іраном обсягів цієї програми, що мають унеможливити здобуття Тегераном атомної зброї.

Зокрема, свої санкції почали знімати і США. Але Конгрес ухвалив закон, який іще на 10 років дасть юридичне підґрунтя, щоб у разі можливих порушень із боку Тегерана Вашингтон міг поновити ці санкції. Як очікують, президент США Барак Обама ближчим часом підпише цей закон. Тегеран вважає цей крок Вашингтона порушенням ядерної угоди.