МЗС: Росія вчинила агресію, є стороною міжнародного збройного конфлікту і відповідальна за наслідки

Міністерство закордонних справ України заявило, що Росія вчинила агресію проти України, є стороною міжнародного збройного конфлікту на українських теренах і відповідальна за його жертви і наслідки.

У заяві з нагоди 42-ї річниці ухвалення Генеральною асамблеєю ООН резолюції «Визначення агресії» (3314 (XXIX)) МЗС наголошує, що окупація та подальша спроба анексії Росією Автономної республіки Крим та міста Севастополя, а також протиправні дії Росії на Донбасі цілковито підпадають під визначення агресії відповідно до цієї резолюції.

«Такі дії є важким злочином проти міжнародного миру, який тягне за собою міжнародно-правову відповідальність Російської Федерації як держави та міжнародну кримінальну відповідальність її найвищого керівництва», – наголошено в заяві.

Як наголосили в Києві, Росія є стороною міжнародного збройного конфлікту, що наразі триває на теренах України, і політичне та військове керівництво Росії несе повну відповідальність за його планування, підготовку, розв’язування та ведення, а також за спричинені ним численні людські жертви, завдані матеріальні збитки і руйнування.

«Третій рік російської військової агресії продовжує нести біль і страждання багатонаціональному народові України. Загальна кількість жертв цієї неоголошеної війни в серці Європи перевищує 10 тисяч осіб», – нагадано в заяві.

«Жодні міркування політичного, економічного чи військового характеру не можуть слугувати виправданню віроломної російської агресії, а війна не може бути засобом ведення політики у ХХІ сторіччі», – заявили в МЗС.

Міністерство також заявило, що Київ розраховує на посилення міжнародного тиску на Росію задля припинення агресії, повного виведення з території України регулярних збройних сил Росії, підконтрольних їй незаконних збройних формувань і найманців, зброї та військової техніки, яка була розміщена на території Автономної республіки Крим та міста Севастополя чи незаконно передана угрупованням «ДНР» і «ЛНР», що визнані терористичними, і скасування всіх актів, що мають на меті «легалізацію» спроби анексії Кримського півострова, а також задля його подальшої деокупації.

«Лише відновлення контролю України над всією протяжністю свого державного кордону, гарантування суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави є запорукою міжнародного миру і безпеки», – наголошено в заяві МЗС України.

Росія, що здійснила агресію проти України у Криму, а потім на частині Донбасу, заперечує це. У Москві події Революції гідності в Україні називають «незаконним державним переворотом», російську окупацію Криму «відновленням історичної справедливості», а агресію Росії проти України на частині Донбасу – «внутрішньоукраїнським конфліктом».