НАБУ закриє провадження щодо заяв Онищенка – Холодницький

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький

Заступник генерального прокурора, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляє, що НАБУ закриє провадження, яке було відкрито за заявою у засобах інформації народного депутата Олександра Онищенка Про це він повідомив 17 грудня в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Якщо протягом наступних 10 днів він не надасть жодної інформації, яка підтверджує ті слова, які він сказав, провадження треба буде закривати. Це об’єктивно, тому що... грати в цей серіал правоохоронні органи не повинні. Сказав «а», скажи «б», «в», «г» і дай матеріали, на підставі чого ти про це заявив», – додав Холодницький.

Раніше 17 грудня Радіо Свобода повідомило, що міністерство юстиції США припинило контакти з українським депутатом-утікачем Олександром Онищенком, який раніше заявив, що передав американським спецслужбам докази корупції президента України.

Онищенко заявив ще 1 грудня, що передав агентам ФБР аудіозаписи розмов українського президента Петра Порошенка та його оточення. За словами депутата-втікача, учасники розмов обговорюють схеми крадіжки грошей із державних і приватних компаній, а також купівлю голосів у парламенті. Ці звинувачення адміністрація президента категорично заперечує.

Онищенка, який втік із України перед тим, як його влітку 2016 року позбавили депутатської недоторканності, українська влада звинувачує в імовірній крадіжці на суму 64 мільйони доларів у державній компанії «Укргазвидобування».

Служба безпеки України (СБУ) звинуватила Онищенка в шпигунстві на користь Росії.

Нинішнє місцезнаходження Онищенка невідоме, хоча більшу частину свого часу після втечі з України він провів у Лондоні.