Акції проти «податку на дармоїдство» в Білорусі стали одними з найбільших за останні роки

Акція протесту у Гомелі, Білорусь, 19 лютого 2017 року

19 лютого у Білорусі відбулися акції протесту, викликані невдоволенням громадян так званим «податком на дармоїдство». Протести проти нового податку, спрямованого на зменшення соціального забезпечення, відбулися у білоруському Гомелі та інших містах. Повідомляється, що демонстрації попередніх двох днів у Мінську і протести 19 лютого були одними з найбільших в країні за останні роки.

Так, у Гомелі, неподалік від кордону з Росією, щонайменше тисячу людей пройшли маршем і скандували гасла проти заходу влади, відомий як «закон про боротьбу з соціальними паразитами». Марш пройшов без інцидентів.

Your browser doesn’t support HTML5

Білорусь: у Гомелі сотні людей протестували проти «податку на дармоїдство» (відео)

Близько 60 тисяч осіб підписали петицію проти закону, який вимагає, щоб люди, які працювали менше 183 днів протягом календарного року, платили податок у розмірі близько 200 доларів США. Цей президентський декрет «Про запобігання соціальному утриманству» білоруси назвали «декретом про дармоїдів».

Загалом близько півмільйона людей отримали повідомлення з вимогою сплатити так званий «податок на дармоїдство». Закон не поширюється на зареєстрованих осіб, які шукають роботу, домогосподарок, фермерів і осіб, що працюють в Росії.

Декрет президента Білорусі Олександра Лукашенка набрав чинності з 1 січня 2015 року, крайній термін сплати податку – 20 лютого.