Росія: звільнений активіст Дадін заявив про намір «продовжити боротьбу з путінським режимом»

Російський громадський активіст Ільдар Дадін вийшов на свободу, 26 лютого 2017 року, місто Рубцовськ, Алтайський край, Росія

Російський громадський активіст Ільдар Дадін, звільнений 26 лютого з колонії, заявив про намір продовжити свою опозиційну діяльність, щоб «боротися з путінським режимом». Після звільнення активіст сказав журналістам, що не збирається емігрувати з Росії.

«Я продовжу боротися з брехливим режимом, щоб права людини дотримувалися і було, як в цивілізованому світі», – сказав Дадін.

Він подякув всім, хто підтримував його: «Я вижив завдяки підтримці усіх чесних людей».

У березні 2016 року Дадіна засудили на два з половиною роки колонії загального режиму за «неодноразові порушення» російських правил проведення мітингів. Він став першим у Росії засудженим за статтею 212.1 Кримінального кодексу. Термін Дадіна, з урахуванням часу, проведеного в СІЗО, закінчувався в липні 2017 року.

22 лютого 2017 вирок Дадіну був скасований, а його справа закрита Верховним судом через відсутність складу злочину. Раніше на процесуальні порушення в справі Дадіна вказав Конституційний суд. Дадін отримав право на реабілітацію.

У жовтні 2016 року видання «Медуза» опублікувало лист Дадіна з карельської колонії №7. У цьому листі активіст розповів про тортури і знущання з боку наглядачів. Слова Дадіна підтвердили інші ув'язнені цієї колонії. Спочатку слідчі не знайшли підстав для порушення справи після заяв Дадіна, але після скасування його вироку стало відомо про відновлення перевірки.