Глава УПЦ КП Філарет: війна на Донбасі вплинула на церкву

Глава УПЦ КП Філарет

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявляє, що війна на Донбасі вплинула на церкву. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу «Настоящее время» – спільному проектові Радіо Свобода та «Голосу Америки».

«Дуже вплинула… Тому що український народ побачив, яка церква є дійсно українською церквою, захищає українські інтереси, української держави, а яка захищає інтереси Росії. І тому народ побачив, хто є хто. І в результаті цього дуже багато, не десятки, а сотні тисяч парафіян Московського патріархату перейшли і переходять до Київського патріархату», – сказав він.

Філарет зауважив, що і УПЦ Київського патріархату, і УПЦ (МП) виступають за мир, прокоментувавши при цьому різницю.

«Чим вона служить (УПЦ (МП) інтересам Росії – ред.)? Вона виступає: ми за мир. І ми за мир, і всі за мир. Але за який мир? Ми не хочемо бути в мирі в умовах рабства, ми не хочемо, щоб Україна знову увійшла до складу Російської імперії. Такого миру ми не хочемо. Ми хочемо справедливого миру, а справедливий мир – це значить, Україна повинна бути незалежною державою, дружньою державою щодо всіх європейських держав, в тому числі і щодо Росії», – сказав він.

В Україні час від часу порушують питання створення єдиної помісної православної церкви. У вересні минулого року Інститут соціології Національної академії наук України оприлюднив результати соціологічного дослідження «Релігійне життя України». Згідно з опитуванням, 21,3% українців підтримують створення єдиної помісної православної церкви державою, а 35,7% опитаних вважають, що цим мають займатися самі віряни, у той же час 32% респондентів упевнені, що об’єднання церков обмежуватиме право на вибір конфесії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Ми перейшли до Київського патріархату через антиукраїнську позицію багатьох священиків УПЦ (МП) – протоієрей Сергій Дмитрієв

«Помісна церква обов’язково буде. Процес об’єднання вже почався» – патріарх Філарет про Бога, Україну і війну

Справа Новинського. Початок кінця «канонічного» православ’я в Україні?

Несподівана заява Московського патріарха Кирила про українську церкву

Єдина помісна церква України. Прихильники і супротивники