СБУ заявляє про викриття російської мережі розвідників і диверсантів

Василь Грицак

Служба безпеки України заявляє про викриття розгалуженої резидентурної мережі, створеної спецслужбами Росії з завербованих українських громадян.

Як заявив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук, ідеться про мережу, до якої Головне управління розвідки збройних сил Росії вербувало українських громадян, серед яких чинні військові ЗСУ і працівники режимних об’єктів. Метою роботи мережі був не лише збір інформації про об’єкти критичної інфраструктури півдня та сходу України та про дислокацію, озброєння і пересування українських військ, а також підготовка диверсій, сказав Ткачук.

Your browser doesn’t support HTML5

СБУ звітує про знешкоджену російську агентурну мережу на півдні України

«Ми провели багатоходову спецоперацію зі знешкодження резидентурної мережі російських спецслужб, яка діяла на півдні та сході нашої держави. Мережа, створена з колишніх та чинних українських військових, однією з цілей мала агентурне проникнення на об’єкти критичної інфрастуктури півдня та сходу України», – повідомив Олександр Ткачук.

За словами представника українських спецслужб, очолювала мережу жінка, яка живе в Одеській області. СБУ відстежувало дії мережі, і коли з’явилася інформація, що її керівники готують диверсію, актив цієї мережі затримали 19 березня в Одесі, в результаті спецоперації спецпідрозділу СБУ «Альфа», розповів Ткачук. За його словами, очільниця російської резидентурної мережі їздила до окупованого Криму на навчання, однак у цей час СБУ вже відстежувало всі її дії. Нині вона перебуває під вартою, інші затримані – теж перебувають під цілодобовим наглядом спецслужб, і надають інформацію, потрібну для слідства.

Ткачук також повідомив, що у членів мережі вилучили великий арсенал зброї, зокрема численні саморобні вибухові пристрої, пістолети, як звичайні, так і з глушниками, а також кілька одиниць саморобної вогнепальної зброї.

За даними СБУ, мережа контактувала з російськими кураторами з ГРУ Росії через інтернет, шифруючи повідомлення, однак українські працівники спецслужб розшифрували і зберегли переписку, попри спроби ї стерти.

Найближчим часом, стверджують в СБУ, очікувати спалаху диверсійної діяльності в Україні не варто, зокрема, завдяки знешкодженню цієї російської мережі.

Водночас Олександр Ткачук додає, що більшість інформації, отриманої від членів ліквідованої мережі, СБУ наразі не оприлюднює в інтересах слідства.

Влада України неодноразово заявляла про затримання осіб, підозрюваних у контактах із російськими спецслужбами і в намірах підготовки нападів на території України. Зокрема, минулого місяця голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що силовики провели понад 20 обшуків у підозрюваних у контакті з представниками спецслужб Росії.

Російська сторона висувала звинувачення у відповідь.