Порошенко: вбивство Вороненкова є «актом тероризму» з боку Росії

Слідчі біля тіла вбитого у центрі Києва, 23 березня 2017 року

Президент України Петро Порошенко назвав «актом державного тероризму» з боку Росїі вбивство у Києві колишнього депутата російської Держдуми Дениса Вороненкова.

Як повідомляє речник глави держави Святослав Цеголко, Порошенко сказав про це на нараді з силовиками.

«Підступне вбивство у центрі Києва Дениса Вороненкова – це акт державного тероризму з боку Росії, яку він був змушений покинути з політичних міркувань. Явний почерк російських спецслужб, що раніше неодноразово проявлявся в різних європейських столицях», – заявив президент.

«Вороненков був одним із головних свідків російської агресії проти України і, зокрема, ролі Януковича щодо введення до України російських військ. Вважаю невипадковим, що вбивство відбулося в один день з диверсією в Балаклії на Харківщині», – додав Порошенко.

Вороненкова вбили у центрі Києва близько 11:30. За даними поліції, нападник обстріляв колишнього російського депутата і його охоронця поблизу одного з готелів. У результаті Вороненков загинув, а його охоронець і нападник були поранені.

Керівник поліції Києва Андрій Крищенко повідомив Радіо Свобода, що поранених доправили до лікарні, особу нападника встановлюють.

Інший колишній російський депутат Ілля Пономарьов у Facebook написав, що Вороненков ішов на зустріч із ним до готелю «Прем’єр-палас».

У Кремлі заявили, що президента Росії Володимира Путіна поінформували про вбивство. Водночас його речник Дмитро Пєсков від коментарів відмовився.

Your browser doesn’t support HTML5

«Чому бути, того не минути». Про що розповідав Вороненков у інтерв’ю Радіо Свобода? (відео)

Денис Вороненков, який у грудні 2016 року разом зі своєю дружиною, також колишнім депутатом російської Держдуми Марією Максаковою, переїхав до України, 14 лютого повідомив про отримання українського громадянства. В Україні колишній російський депутат від Компартії Росії раніше дав свідчення у справі про державну зраду щодо екс-президента Віктора Януковича.

На початку цього місяця в Росії Басманний суд Москви заочно заарештував колишнього депутата Держдуми Дениса Вороненкова на два місяці у рамках розслідування справи проти нього за підозрою в рейдерському захопленні будівлі в центрі Москви в 2010-2011 роках.