Втрати афганських військових у боротьбі з бойовиками «шокують» – спостерігачі США

На мапі чорним позначені райони Афганістану, контрольовані талібами, червоним і помаранчевим – контрольовані частково, жовтим і зеленим – де таліби мають присутність, про незафарбовані райони немає даних (квітень 2017 року)

Група американських спостерігачів у свої новій доповіді заявляє, що втрати афганських сил безпеки у зимовому протистоянні з талібами та іншими бойовиками загалом цього року є «шокуюче високими».

У щоквартальній доповіді, скерованій Конгресу 1 травня, спеціальний генеральний інспектор США з відновлення Афганістану повідомив, що 807 представників афганських національних сил були вбиті в боях проти талібів та інших бойовиків в перші 6 тижнів цього року.

Також повідомляється, що за цей час поранень зазнали щонайменше 1328 афганських співробітників служби безпеки.

Цифри доповіді були зібрані до нападу талібів 21 квітня на військовий комплекс в провінції Балх, де, як стверджують офіційні особи, загинули понад 130 військовослужбовців.

«Афганістан залишається в лещатах смертельної війни», – йдеться в доповіді. «Втрати, понесені афганськими національними силами оборони і безпеки в боротьбі з« Талібаном» та іншими бойовиками, як і раніше, неймовірно великі», – йдеться в документі.

Водночас у доповіді містяться дані, що показують зростання контролю афганського уряду над територіями – зараз це 59,7% з-поміж 407 районів країни в порівнянні з 57,2% в середині листопада минулого року. Це також означає збільшення чисельності населення під контролем афганської влади на 800 тисяч осіб.

У доповіді вказана інформація ООН, згідно з якою, в 2016 році було зафіксовано 11418 постраждалих серед цивільного населення в ході бойових дій, що на 3 відсотки більше, ніж у попередньому році. З числа загиблих серед цивільного населення – 3498 осіб.

Спеціальний генеральний інспектор США з відновлення Афганістану, посада, створена Конгресом США. Інспектор здійснює, серед іншого, нагляд за розподілом більш ніж 100 мільярдів доларів США, виділених з 2002 року на відновлення Афганістану.