Систему ПРО США встановлено на переобладнаному полі для гольфу у Південній Кореї

Система протиракетної оборони США THAAD у Сончжу, Південна Корея, 26 квітня 2017 року

Система протиракетної оборони США, розгортання якої розлютило Китай і Росію, наразі діє в Південній Кореї, заявили 2 травня в Сеулі і Вашингтоні.

Повідомляється, що конструкцію висотної системи захисту встановлено на переобладнаному полі для гольфу в повіті Сончжу, і має можливість «раннього» перехоплення будь-якої ракетної чи ядерної атаки з боку Північної Кореї.

Спочатку планувалося, що система THAAD буде введена в експлуатацію до кінця 2017 року.

Москва і Пекін, які виступають проти цього, стверджують, що система порушує баланс сил в регіоні, критику висловлюють і окремі сили в Південній Кореї.

Критики заявляють, що ймовірно США і тимчасовий уряд Південної Кореї «поспішають» ввести систему в дію до виборів 9 травня, які приведуть до зміни уряду в Сеулі. Вибори призначили після того, як 10 березня Пак Кин Х’є була усунена з посади президента Південної Кореї через рішення Конституційного суду про імпічмент президента країни у зв’язку з корупційним скандалом.

Фаворит цих виборчих перегонів, ліберал Мун Джеін виступає за взаємодію з Північною Кореєю і заявив, що перегляне рішення щодо розгортання системи THAAD, якщо стане президентом.

29 квітня Північна Корея провела ще одне випробування балістичної ракети, яка, як повідомлялося, вибухнула незабаром після запуску над територією КНДР.