НАБУ звернулось до іноземних партнерів щодо видачі Онищенка

Олександр Онищенко на прес-конференції, архівне фото

У Національному антикорупційному бюро України заявили, що їм відомо про місцезнаходження депутата Олександра Онищенка і вони звернулись до силових структур у цій країні щодо його затримання. Про це йдеться на сторінці НАБУ у Facebook. Деталей, однак, детективи не розголошують через таємницю слідства, зазначається у повідомленні.

«Рішення Інтерполу про оголошення у розшук народного депутата Олександра Онищенка, причетного до організації так званої «газової схеми», внаслідок чого Україні було завдано збитків у розмірі понад 3 млрд грн, технічно дозволило б швидше затримати підозрюваного. Утім, відмова у запиті української сторони, не забороняє співпрацю Національного бюро з компетентними органами інших країн у контексті розшуку, затримання і, в подальшому, можливої екстрадиції Олександра Онищенка», – пояснюють в НАБУ, посилаючись на ратифіковану Україною Європейської конвенції про видачу правопорушників.

15 червня 2016 року НАБУ та Спеціальна антикорупційна прокуратура заявили про викриття організованого злочинного угруповання, що завдало збитків державі у розмірі понад 3 мільярди гривень унаслідок спільної діяльності на підставі угод, укладених із ПАТ «Укргазвидобування». Відповідно до доказів, отриманих під час досудового розслідування кримінального провадження, організатором корупційної схеми розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу є депутат Верховної Ради України Олександр Онищенко. Сам він заперечує свою причетність до цього, називає порушену справу тиском на нього з метою відібрати його бізнес і заявляє, що отримав притулок в одній із країн ЄС. Підтвердження цьому наразі немає.

У липні минулого року Верховна Рада позбавила Онищенка депутатської недоторканності, та якраз перед цим він виїхав із України. На допит до НАБУ до Києва на початку серпня він не прибув.