У Каннах почався 70-й кінофестиваль

У французьких Каннах відкрився ювілейний, 70-й кінофестиваль. Цього року за головну нагороду фестивалю – «Золоту пальмову гілку» – змагаються 19 фільмів із усього світу.

Його відкрив фільм «Привиди Ісмаеля» французького режисера Арно Деплешена, в якому грають Маріон Котіяр і Шарлотт Ґенсбур, – про кінорежисера, дружина якого зникла понад 20 років тому.

Серед конкурсантів – український режисер Сергій Лозниця із фільмом «Лагідна», знятим за мотивами однойменного оповідання російського письменника Федора Достоєвського.

Лозниця відомий своїм документальним фільмом «Майдан» про протести в Україні 2013–2014 років і жорстоке придушення їх. Той фільм уперше показали у травні 2014 року на міжнародному кінофестивалі в Каннах.

Крім того, серед конкурсантів – драма «Обдурений» Софії Копполи, фільм про громадянську війну в США, в якому знялися Ніколь Кідман і Кірстен Данст, а також стрічка Ноа Баумбаха «Історії сім’ї Меєровіц» із Дастіном Гофманом, Адамом Сендлером і Еммою Томпсон.

Також у конкурсі фільм «Нелюбов» російського режисера Андрія Звягінцева.

Завершиться Каннський кінофестиваль 28 травня. Тоді ж будуть оголошені переможці.

Фестиваль супроводжує суперечка навколо демонстрації конкурсних фільмів. Голова журі фестивалю Педро Альмодовар заявив, що фільм-переможець мусить бути показаний у кінотеатрах.

Тим часом два фільми, серед них «Історії сім’ї Меєровіц», подав на здобуття головного призу велетень кінопоказів в інтернеті, компанія «Нетфлікс», що відмовилася дозволити їхню демонстрацію в кінотеатрах Франції. Це рішення викликало скандал. У журі фестивалю говорять про «величезний парадокс», якщо переможе кінофільм, який не можна побачити в кіно, і єдиним виходом вважають «згоду новітніх платформ із правилами, що існують».