Генпрокуратура Словаччини вимагає розпуску радикальної партії «Наша Словаччина»

Лідер «Народної партії «Наша Словаччина» Мар’ян Котлеба

Генеральний прокурор Словаччини Яромір Чіжнар 25 травня підтвердив, що напередодні Генпрокуратура виступила з вимогою розпустити радикальну «Народну партію «Наша Словаччина».

«Аналіз зведених матеріалів показав, що політична партія Котлеби (Мар’ян Котлеба – лідер «Народної партії «Наша Словаччина») як екстремістська політична партія з тенденціями фашизму своєю програмою і діяльністю порушує Конституцію Словацької Республіки, закони і міжнародні домовленості», – заявила речник Генеральної прокуратури Андрея Предайньова.

На думку Генеральної прокуратури, метою «Народної партії Наша Словаччина» є повалення нинішньої демократичної системи у країні.

Останнім кроком «Генеральна прокуратура закрила вивчення понад 170 справ з проханням передати до Найвищого суду Словацької Республіки пропозицію розпустити політичну партію Котлеби», – повідомляють словацькі ЗМІ.

Якщо Генеральна прокуратура Словаччини розпустить «Народну партію «Наша Словаччина», депутати від цієї сили залишаться у складі парламенту – Народної Ради Словацької Республіки до кінця виборчого періоду, тобто до 2020 року. До складу словацького парламенту входить 150 депутатів, з них 14 місць належить депутатам від «Народної партії «Наша Словаччина».

Міністр права Словаччини Люція Жітнянска зазначила, що вимога розпустити партію Мар’яна Котлеби спричинить у країні дискусію. Однак політичні дискусії не можуть бути основою дій суду чи Генеральної прокуратури, вважає вона. «Суд у кінцевому рахунку має виносити рішення тільки на основі права, так це відбувається у демократичному суспільстві», –зазначила словацький міністр права.

«Народна партія «Наша Словаччина» (Ľudová strana Naše Slovensko) була заснована 20 жовтня 2010 року і належить до крайніх правих націоналістичних партій у Словаччині. На останніх виборах до парламенту, які відбулись у березні 2016 року, вона здобула 14 депутатських місць. Головою партії є Мар’ян Котлеба.