Пакистан: вбивство студента через «богохульство» планувалося заздалегідь

Слідчі Пакистану повідомили 4 червня, що вбивство студента Машала Хана 13 квітня через його погляди планувалося заздалегідь. У звіті йдеться, що студенти, які скоїли вбивство, планували його за місяць. Крім того, слідча група з’ясувала, що жодних доказів щодо «богохульства» висловлювань Хана немає.

Повідомляється, що деякі студенти вважали Хана своїм «політичним» суперником в Федерації студентів Пахтонів, студентському крилі «Національної партії Авамі». Хана, який був членом федерації, вважали там «зіркою», йдеться в доповіді слідчих.

Крім того, як вказано у документі, деякі викладачі чинили тиск на студентів, щоб підтримати твердження про «богохульство» Хана. Юнак раніше місцевим ЗМІ скаржився на зростання плати за навчання і низьку продуктивність серед співробітників факультету.

Слідчі повідомили, що 57-ми особам, зокрема 12-ти співробітникам університету, висунуті звинуваченнями в цій справі.

Очікується, що звіт слідчих буде наданий Верховному суду наступного тижня.

13 квітня група студентів університету імені Абдул-Валі Хана в консервативному північно-західному місті Мардан побила 23-річного журналіста-студента Машала Хана до смерті в університетських приміщеннях, звинувативши його в поширенні повідомлень «блюзнірського змісту».

На відеозаписі нападу було видно, як Хан лежить на підлозі в оточенні людей, які били його дерев’яними дошками.

Богохульство є надзвичайно чутливим звинуваченням в консервативному мусульманському Пакистані і може загрожувати смертною карою. Навіть неперевірені твердження можуть призвести до самосуду і насильства.

Щонайменше 65 людей були вбиті в Пакистані самосудами через блюзнірські твердження з 1990 року.