Раді пропонують розширити коло людей, які підпадають під реабілітацію жертв комуністичного режиму

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович

Український інститут національної пам’яті повідомляє, що спільно з народними депутатами розробив законопроект щодо вдосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років.

Як мовиться в повідомленні на сайті інституту 19 червня, цей проект закону розширює коло осіб, які підпадають під реабілітацію жертв комуністичного режиму, і покликаний «відновити справедливість щодо жертв комуністичного режиму та подальшої трансформації України в демократичну правову державу».

«Дотепер в Україні є чинним закон про реабілітацію, ухвалений ще в час існування СРСР. Тому значна частина тих, хто потрапили під жорна репресій комуністичного режиму, досі формально вважаються злочинцями. Наш законопроект суттєво розширює коло осіб, які підпадають під реабілітацію. Зокрема, в ньому прописана автоматична реабілітація осіб, які були покарані позасудовими органами («двійками», «трійками», особливими нарадами). Право на реабілітацію отримають ті, хто зі зброєю в руках боровся за незалежність України, був ув’язнений, примусово поміщений у психіатричний заклад, трудову армію, позбавлений майна через «експропріацію» чи «розкуркулення», – заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Окрім того, за його словами, вводиться категорія особи, потерпілої від репресій – родичів людини, що була репресована комуністичним режимом. Також запропонована нова процедура реабілітації, яка максимально враховуватиме усі обставини здійснення репресії проти конкретної особи – через комісії при обласних державних адміністраціях.

Законопроект був зареєстрований у Верховній Раді України 9 червня. Коли Верховна Рада планує його розглядати, наразі не відомо.